Sahte web siteleriyle vize dolandırıcılığından tutuklamalar
İZMİR merkezli 7 ilde düzenlenen operasyonda yurt dışına vize almak isteyenleri sahte internet siteleri üzerinden 100 milyon lira ile dolandırdıkları iddiasıyla gözaltına alınan 75 zanlıdan 25’i tutuklandı. Şüphelilerin Erasmus programı kapsamında eğitim için yurt dışına gitmeye çalışan öğrenciler ile deprem sonrası başka ülkelerdeki yakınlarının yanına gitmek isteyen depremzedeleri dahi dolandırdıkları belirlendi.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, ‘nitelikli dolandırıcılık’ ve ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçlarına karıştığı tespit edilen Ö.FS liderliğindeki suç örgütü hakkında işlem yaptı. suç gelirlerinin aklanması ve önlenmesi”. Ekipler, 21 Temmuz’da İzmir merkezli 7 ilde eş zamanlı operasyonlar gerçekleştirdi. İzmir’de 32, Türkiye’de 2 bin 12 kişinin şikayetçi olduğu suç çetesine yönelik operasyonda 75 zanlı gözaltına alındı.
Şüphelilerin kurdukları geçersiz internet siteleri ile yurt dışına vize başvurusunda bulunan kişileri dolandırdıkları belirlendi. Şüphelilerin oluşturdukları uydurma internet sitelerini internet sitelerinin arama motorlarında üst sıralara taşıdıkları belirlendi. Vatandaşların bu sitelerdeki iletişim numaralarını aradıklarında zanlıların ağına düştüğü, ‘vize ücreti’ adı altında ödeme istenerek dolandırıldığı anlaşıldı. Ayrıca zanlıların ‘yoğunluk’ olduğunu söyleyerek IBAN üzerinden vize bedeli adı altında vatandaşlardan para çekip kendilerine 1-2 aylık vize süresi verdikleri, mağdurların farkına bile varamadığı bildirildi. bu süreçte dolandırıldıklarını söyledi. LÜKS TATİL, ARAÇ ALDILAR. Gönderdiği IBAN numarasına bağlı olduğu anlaşılan firmaların bulunmadığı, adreslerin boş olduğu, yatırılan paraların paravan olduğu tespit edilen yaklaşık 25 firmanın hesaplarına aktarıldığı belirlendi. Aktarılan bu fonların bir süre finans yapısındaki ortak havuzda tutulduğu, daha sonra izini kaybetmemek için banka şubelerinden çekildiği ortaya çıktı. Dolandırıcılıktan elde edilen paraların bir kısmının döviz veya altına çevrildiği, bir kısmının şahıs ve şirket hesaplarında üçüncü kişiler adına yatırıldığı, bir kısmı ile lüks otomobillerin satın alındığı belirlendi. Şüphelilerin paranın izini kaybetmek için bu yöntemi kullandığı bildirildi. Zanlıların bu haksız avantajla turistik bölgelerde lüks içinde tatil yaptıkları da belirlendi.
Operasyonla ilgili yeni detaylar da ortaya çıktı. Çetenin Erasmus programı kapsamında eğitim için yurt dışına gitmeye çalışan öğrencileri, hatta deprem sonrası başka ülkelerdeki yakınlarının yanına gitmek isteyen depremzedeleri dolandırdığı belirlendi. Zanlıların bu şekilde mağdurları toplam 100 milyon lira dolandırdıkları belirtildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından dün adliyeye sevk edilen 75 zanlıdan 25’i nöbetçi sulh ceza hakimliği tarafından tutuklandı. Diğer 50 kişi, adlandırılmış bir kontrol kuralıyla serbest bırakıldı.