Otomotiv sektörünün yılı 1 milyon ihracatla kapatması bekleniyor.
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, yılı yaklaşık 1 milyon ihracat ve 1,36 milyon adet üretimle kapatmayı beklediklerini belirtti.
Eroldu, yaptığı yazılı açıklamada, 2022 yılında en önemli ihracat pazarı olan Avrupa’da ve küresel düzeyde etkisi olan birçok zorluğun eş zamanlı olarak yaşandığını belirtti.
Mikroçip darboğazının etkileri başta olmak üzere tedarik zinciri sorunları devam ederken, küresel enflasyonla birlikte ihracat pazarlarında talep daralması yaşandığını hatırlatan Eroldu, Ukrayna-Rusya savaşının güç arzını ve güvenilirliğini ve çeşitli hammaddelerin bulunabilirliğini olumsuz etkilediğini vurguladı. .
Eroldu, “Ekim ayında paylaştığımız 2022 yılsonu tahminimiz, Ocak ayındaki tahminlerimizle uyumlu olarak 1.04-1.10 milyon adet ihracat ve 1.38-1.47 milyon adet üretim oldu. Bugün itibariyle bakıyoruz. Ekim’de kabaca 1 milyon adet ihracat, 1 milyon adet üretim. 0,36 milyon adet üretimle kapatmayı bekliyoruz.” sözlerini kullandı.
2023 yılının belirsizliklerle dolu ve tahmin edilmesi zor bir yıl olacağına işaret eden Eroldu, şunları kaydetti:
“Ekim ayında açıklanan IMF Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda, 2023 yılı için ekonomik büyüme beklentisi yüzde 2,9’dan yüzde 2,7’ye düşürüldü. Rapora göre, gelecek yıl yüksek enflasyon, ekonomik büyüme sorunları, Rusya’nın Ukrayna’daki savaş ve Kovid-19 salgınının ekonomi üzerindeki ağır baskısının devam edeceğine dikkat çekilen raporda, küresel ekonominin para politikasındaki başarılı ayarlamaya, Rusya-Ukrayna savaşının gidişatına ve salgınla ilgili daha fazla aksama olasılığına bağlı olduğu vurgulanıyor, Çin’de olduğu gibi, “Çevrede bizim etki alanımızın dışında kalan birçok konu var. Burada değerli gördüğümüz konu, etki alanımızda bulunan ülkemizin ekonomi ve dış ticaret politikalarının sanayi faaliyetlerini koruyacak şekilde şekillendirilmesidir.”
– “Küresel raporlar, önümüzdeki birkaç yılın da çetin geçeceğini öngörüyor”
Cengiz Eroldu, otomotiv sektörünün doğası gereği uzun vadeli planlamalar ve birçok farklı senaryoyu dikkate alarak faaliyetlerini sürdürmek zorunda olduğunun altını çizdi.
Küresel raporların önümüzdeki birkaç yılın güçlü geçeceğini öngördüğünü belirten Eroldu, iç pazarın potansiyelini ortaya çıkaracak ortamın sağlanması, ihracat pazarlarının çeşitlendirilmesi ve pazarda rekabet gücünün korunmasına dikkat edilmesinin önemli olduğunu kaydetti. söz konusu dönemi en doğru şekilde geçirmek için mevcut ihracat pazarlarına
Eroldu, “Gelecekten beklentimiz, uzun vadeli planlar üzerinde konsey yaklaşımı ile ihracatımızı artırmak, öngörülebilir ve büyüyen bir iç pazar oluşturmak ve ülkemize daha fazla yatırımın gelmesi için gerekli ortamı oluşturmaktır. Değişen otomotiv ekosisteminde ülkemizin mevcut rekabet gücünü korumak ve geliştirmek En katma değerli sektörlerden biri olan otomotiv sektörünün içinden geçmekte olduğu bu harika süreçte, kısa ve uzun vadeli koruma ve destekleme politikaları, her zamankinden daha değerli hale geldi. terimlerini kullandı.